Web Analytics

nieuwsoverzicht

Dodenherdenking zaterdag 4 mei 2024

19-3-2024

Uitnodiging aan alle inwoners, 

Op zaterdag 4 mei aanstaande vindt er een herdenkingsplechtigheid plaats in verband met Dodenherdenking. Deze herdenking begint om 19.30 uur bij het historisch stadhuis aan de Hoofdwagt met een stille rondgang langs de plaquette voor de oorlogsslachtoffers op het Torenplein. Daarna volgt de stille rondgang onder leiding van het Cloveniersgilde via de Hoofschestraat, Ruyterstraat naar de voormalige Joods Synagoge in de Oliestraat. Om 19.55 eindigt de tocht op de Hoofdwagt bij het historisch stadhuis.
Krans en bloemen zullen worden gelegd door een vertegenwoordiging van de gemeente Land van Cuijk.

Tijdens de herdenking zal de Wethouder Joost Hendriks een toespraak houden en het Stadkoor het Wilhelmus en enkele andere liederen ten gehore brengen.
Leerlingen van het Merletcollege, lezen een gedicht voor dat ze zelf uitgekozen hebben.

U wordt van harte uitgenodigd bij deze herdenkingsplechtigheid aanwezig te zijn.

Informatie:
Stichting Vestingstad Grave, 
Leo Burgers zal als coördinator optreden (06-51173814)

Ballonfestival Grave 2023 gaat een waar spektakel worden

11-8-2023

Vandaag, op 11 augustus, gaat het Ballonfestival Grave van start. Vanaf 18:30 uur zullen ongeveer 35 ballonnen de lucht ingaan. Dit festival is bijzonder geliefd in het Land van Cuijk en de omliggende regio, en zal duizenden toeschouwers aantrekken. Het festivalterrein is dit jaar opnieuw ontworpen door Primetime Eventtechniek + Eventstyling uit Cuijk, onder leiding van directeur Patrick Michiels, afkomstig uit Escharen. "We hebben ons volledig ingezet en het terrein omgetoverd tot een waar festivalterrein," zegt Michiels. "Het weer zal geen spelbreker zijn, wat in het verleden wel eens anders is geweest. Bezoekers kunnen genieten van eten, drinken, optredens van artiesten en er is volop vermaak voor de kleintjes," voegt organisator Paschal Noor toe.

Het festivalterrein opent zijn deuren om 17:00 uur vandaag en morgen, op zaterdag 12 augustus, vanaf 16:00 uur. Op vrijdagavond zal er om 22:30 uur een Night Glow plaatsvinden, waarbij de ballonnen worden verlicht door gasbranders op de maat van de muziek.

Meer informatie: Facebook Ballonfestival Grave of www.ballonfestival-grave.nl

Aankondiging 4e Historische Spektakel 1674 Grave 2024

19-3-2024

Laatste updates over het Historisch Spektakel Grave 6+7 april 2024, vind je op de website van het spektakel, klik hier

Het is nog vroeg maar je kan maar op tijd blokken in de agenda. Het zou zeker leuk zijn als je in een historisch pekske komt, met vrienden, familie, kinderen en of kleinkinderen. Kom genieten van de festiviteiten en de gastvrijheid in het Vestingstadje Grave aan de Maas. Heb je geen passende kleding meld je dan bij ons, voor een kleine vergoeding kan je iets leuks lenen.

Verenigingen en organisaties die willen deelnemen of een leuke historische act hebben kunnen zich melden via info@historischspektakel.nl

Foto: Colin Jansen

Indië Herdenking 15 augustus live op tv

4-8-2023

Op 15 augustus wordt in Nederland de herdenking gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Wereldwijd wordt deze datum erkend als het officiële einde van de oorlog. Hoewel 5 mei in Nederland wordt gevierd als Bevrijdingsdag, vond het daadwerkelijke einde van de volledige Tweede Wereldoorlog, inclusief het Koninkrijk Nederland, pas plaats na de Japanse overgave, ruim drie maanden later. Sinds eind 1999 wordt deze dag officieel herdacht in Nederland. In Grave vindt er sinds enkele jaren op deze dag een ceremonie plaats om blijvend aandacht te vragen voor deze herdenking. Op het Torenplein in Grave wordt een speciale ceremonie gehouden met verhalen, muziek en toespraken. Deze herdenking wordt live uitgezonden op Omroep Land van Cuijk televisie vanaf 19:00 uur en is ook te volgen via de website van Omroep Land van Cuijk.

foto: Hans Huizing 

Stadswandeling door vestingstad Grave

10-7-2023

Geen vestingstad is zo vaak veroverd en belegerd als Grave. Het is dan ook een klein wonder dat er zoveel moois van over is.

Verken de stad te voet onder begeleiding van een gids van het Toeristisch Informatiepunt Grave. Onze enthousiaste gidsen leiden je rond en delen graag de rijke geschiedenis van deze vestingstad met je. Elk bijzonder gebouw heeft zijn eigen verhaal, waar de gids persoonlijke anekdotes aan toevoegt.
Van 1 juli tot 1 oktober kun je elke dinsdag- en zaterdagmiddag deelnemen aan een stadswandeling met een gids. We vertrekken vanaf het Toeristisch Informatiepunt, gevestigd in het oude raadhuis aan Hoofdwagt 2 in Grave. De kosten bedragen € 4,50 per persoon, en kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis deelnemen.
Vooraf aanmelden is gewenst. Je kunt telefonisch contact opnemen via 0486-870067 of een e-mail sturen naar info@gravetoerisme.nl.

Wil je op een ander moment de stad ontdekken? Haal dan een routebeschrijving op bij het Toeristisch Informatiepunt of download de Vestingstad Grave-app. Hiermee kun je zelfstandig door de vesting wandelen en genieten van veel informatie, leuke routes en foto's.

Vestingstad Grave organiseert mee het Fietsfeest Land van Cuijk

23-6-2023

Stap op 8 en 9 juli op de fiets! Ontdek zelf hoe mooi het afwisselende landschap en de bijzondere bezienswaardigheden van het Land van Cuijk zijn tijdens het Fietsfeest Land van Cuijk.

Dit evenement biedt een scala aan mogelijkheden met maar liefst 14 verschillende fietsroutes, geschikt voor zowel gezinnen met kinderen als ervaren fietsers. Onderweg kun je genieten van gastvrije pauzeplekken waar je kunt uitrusten of juist actief bezig kunt zijn. Bovendien kun je bij een aantal pauzeplekken profiteren van speciale Fietsfeest-aanbiedingen.

Een van de hoogtepunten van het Fietsfeest Land van Cuijk is de Historische fietsroute, die start in het hartje van Grave op de Markt. Alleen al in Grave is er voldoende te beleven met zijn rijke historie. Het historische thema wordt kracht bijgezet door de aanwezigheid van mensen gekleed in historische klederdracht en door middel van storytelling.

Tijdens het fietsfeest bewaken Poorters, gekleed in historische kledij zoals piekeniers en poortwachters, de toegang tot de Markt van de oude Vestingstad Grave. Voorbijgangers en fietsers wordt gevraagd om een toegangsbewijs in de vorm van een paspoort. Indien iemand geen paspoort bij zich heeft (wat waarschijnlijk vaak het geval zal zijn), wordt er een dagvisum verstrekt. Dit visum biedt tevens een eenmalige korting op een aankoop. Bezoekers kunnen bij de immigratiedienst of de Graafse Douane een uniek Graafs paspoort verkrijgen. Met dit paspoort kunnen ze een ontdekkingsroute volgen langs winkeltjes met leuke verrassingen.

Het Fietsfeest Land van Cuijk is een geweldige gelegenheid om de prachtige regio op de fiets te verkennen. De verscheidenheid aan routes biedt voor ieder wat wils, of je nu op zoek bent naar een ontspannen fietstocht met het gezin of juist een uitdagende rit voor ervaren fietsers. De pauzeplekken langs de routes zorgen voor de nodige rust en verfrissing, en de speciale Fietsfeest-aanbiedingen maken de ervaring nog aantrekkelijker.

Wil je meer informatie over het Fietsfeest Land van Cuijk en de verschillende fietsroutes? Ga dan naar www.fietsfeestlandvancuijk.nl. Hier vind je alle details die je nodig hebt om je fietsavontuur in het Land van Cuijk te plannen. Stap op 8 en 9 juli op de fiets en laat je verrassen door de schoonheid en gastvrijheid van deze prachtige regio!

Het bestuur van Vestingstad Grave wenst alle goeds voor 2023!

11-1-2022

We zitten alweer een ruime week in het het nieuwe jaar en hebben bijna iedereen een gelukkig en gezond 2023 toegewenst. Ook een moment om even terug te kijken naar 2022, waar de App 'Vestingstad Grave' het licht heeft gezien! In de App meer dan 600 pagina's met informatie, foto's, filmpjes en geluidsfragmenten. Loop eens met oortjes in de audio tour en leer over de geschiedenis van Grave of boek een stadsgids die de verhalen over Grave  nog meer kleur geven. Het komend jaar gaan we samen met de aangesloten ondernemers nog meer van ons laten horen. Dat doen we niet alleen maar samen met de vele vrijwilligers die Grave een warm hart toedragen. Wij wensen u allen heel veel plezier in 2023 en gaan u zeker ontmoeten!

De rest van de nieuwsbrief vind door op deze link te klikken: We zitten alweer een ruime week in het het nieuwe jaar en hebben bijna iedereen een gelukkig en gezond 2023 toegewenst. Ook een moment om even terug te kijken naar 2022, waar de App 'Vestingstad Grave' het licht heeft gezien! In de App meer dan 600 pagina's met informatie, foto's, filmpjes en geluidsfragmenten. Loop eens met oortjes in de audio tour en leer over de geschiedenis van Grave of boek een stadsgids die de verhalen over Grave  nog meer kleur geven. Het komend jaar gaan we samen met de aangesloten ondernemers nog meer van ons laten horen. Dat doen we niet alleen maar samen met de vele vrijwilligers die Grave een warm hart toedragen. Wij wensen u allen heel veel plezier in 2023 en gaan u zeker ontmoeten!

De rest van de nieuwsbrief vind je door op deze link te klikken: https://mailchi.mp/vestingstadgrave.nl/nieuws-update-jan23

Het Bestuur van
Stichting Vestingsstad Grave, Hoofdstad van het Cuijkse Land.

Alle grote (vergunningplichtige) evenementen op de Vestingstad Grave App en website.

4-11-2022

Samen met Stadje aan de Maas werken wij aan een goed en actueel overzicht van grote en kleine evenementen in Grave. Alle toeristische activiteiten worden gepubliceerd op de website www.beleefhistorischgrave.nl deze wordt bijgehouden door het team van Stadje aan de Maas. Op hun website vind je veel informatie van Graafse winkeliers en ondernemers. Zo ook wanneer de winkels open zijn en welke activiteiten nog meer dan de hele grote events gepland zijn in Grave. Vestingstad Grave zal zorg dragen dat alle grote evenementen zichtbaar zijn in de Vestingstad Grave App en website. Zo zitten werken we samen aan het ontsluiten van informatie voor toeristen, inwoners en ondernemers in Grave.

www.beleefhistorischgrave.nl
www.stadjeaandemaas.nl
www.vestingstadgrave.nl

App Vestingstad Grave officieel geopend!

29-8-2022

Met een druk op de knop door wethouder Maarten Jilisen en het oplaten van tientallen ballonnen werd de App Vestingstad Grave officieel geopend. Winnaar van de balonnenwedstrijd was José Hietkamp uit Kilder. Het dorpje ligt vlak bij Doetinchem en was tevens landingsplek van één van de ballonnen. De boodschap onder aan het ballon 'Groeten uit Grave en je moet daar zijn omdat.. Grave een geweldige stad is vol verhalen... kwam van genodigde en tevens raadslid Jochem Jacobs.

Stichting Vestingstad Grave brengt een update 1.1.4 uit!

2-8-2022

Aan de App van Vestingstad Grave wordt continue gewerkt! Wij zijn erg verheugd met deelname van Graafse ondernemers, waardoor we telkens meer informatie kunnen plaatsen met meer functionaliteiten. Vanaf heden staan alle parkeerplaatsen in de App, worden evenementen getoond en kunnen de honderden foto's met één klik ook vergroot worden. De nieuwe update komt automatisch in jouw smartphone of door de App eerst te verwijderen en nog eens te downloaden uit de App Store. Veel plezier!!

Wandelingen door Grave met Stadsgids

13-6-2022

De maanden juni, juli, augustus en september kunnen geïnteresseerden elke dinsdag- en zaterdagmiddag met een gids mee door Grave. Een stadsgids vertelt vanaf 14:00 uur over de historie van het vestingstadje. Deze wandelingen beginnen bij TIP in het oude stadhuis aan Hoofdwagt 2. Deelname kost 4,50 euro, kinderen tot 12 jaar gratis. Reserveren kan telefonisch via 0486-870067 of via de mail: info@gravetoerisme.nl. TIP (Toeristisch Informatie Punt) is geopend van 10:00 tot 16:00 uur. 

Wandel-App Vestingstad Grave van start

10-6-2022

Vestingstad Grave nu ook digitaal te bezoeken

Grave, de meest belegerde vestingstad van Nederland, is per 1 juni 2022 ook digitaal te bezoeken. Bezoekers kunnen het eeuwenoude stadje aan de Maas, de toegangspoort van de nieuwe gemeente Land van Cuijk, ontdekken met behulp van een wandel-app, een digitale audiotour via mobiel of tablet. Daarvoor is een speciale, gratis te downloaden app samengesteld, die de bezoeker zelfstandig langs tientallen bijzondere gebouwen en locaties leidt en het verhaal vertelt dat daarbij hoort.

Vestingstad Grave is zó vaak veroverd en belegerd dat het een klein wonder is dat er nog zoveel moois van over is. Na iedere oorlog krabbelde Grave weer op en kwamen de authentieke straatjes opnieuw tot leven, omringd door eeuwenoud militair erfgoed zoals het Arsenaal en De Hampoort. De Gravenaren willen die historie, de schoonheid van Grave en ook de Brabantse gezelligheid graag delen.  Daarom heeft een werkgroep van de Stichting Vestingstad Grave de afgelopen maanden de nieuwe app ‘Vestingstad Grave’ samengesteld, die nu gratis beschikbaar is in de App Store van Apple en in Google Play.

Met de mobiele telefoon in de hand wandelt de bezoeker op aanwijzingen van de app, die volledig gps gestuurd is, langs tientallen monumenten en bijzondere locaties in het stadje. Het telefoonscherm toont een 3D-plattegrond met meer dan 50 drukpunten die het verhaal van de vestingstad Grave vertellen met audiofragmenten, foto’s en achtergrondinformatie.  Er is zelfs een  historische wandeltocht geïnstalleerd, waarbij je beeld krijgt van de huidige- en de historische situatie van allerlei mooie plekjes in Grave.

De vestingstad wimpels zijn volop vergrijgbaar

31 mei 2022

Grave heeft de traditie bij bijzondere festiviteiten de rood-gele Graafse vlag buiten te hangen. Sinds dit jaar is er ook een speciale wimpel met daarop de tekst; 'Vestingstad Grave - Hoofdstad Land van Cuijk'. Met een knipoog naar het verleden tonen Graafse inwoners deze vlag met wimpel tijdens deze dagen. 
Er zijn twee soorten verkrijgbaar:

  • De Prinsenwimpel, afmetingen 20 x 140 cm (kleur oudblauw met witte opdruk), deze kost € 15,00
  • De Koningswimpel, afmetingen 25 x 250 cm (kleur oudblauw met witte opdruk), deze kost € 25,00

De eigenaren van deze wimpels steunen de Stichting en worden automatisch lid van 'Stedelingen Hoofdstad Land van Cuijk' en daarbij op de hoogte gehouden van activiteiten.

Bestellen? Stuur een mailtje met naam en adres naar stadpersbureau@hoofdstadlandvancuijk.nl

Vestingstad Grave gestart met ludieke actie

27 mei 2022

Velen hebben het wel meegekregen in het landelijke en regionale nieuws. De zelfstandigheid van de Gemeente Grave hield per 1 januari op en de stad ging over naar de nieuwe Gemeente Land van Cuijk. Op een ludieke wijze hebben enkele Gravenaren met tromgeroffel en vlagvertoon, op datzelfde moment de Vestingstad Grave uitgeroepen als de Hoofdstad van 't Cuijkse Land. Dat dit niet onopgemerkt is gebleven, blijkt uit de velen overigens positieve reacties. Het verhaal en de historie over de vestingstad Grave zal dan blijven voortbestaan in ludieke acties en in de App die door de Stichting Vestingstad Grave ontwikkeld is.

De oorkonde met zegel is voor liefhebber in beperkte voorraad verkrijgbaar.

Bestellen? Stuur een mailtje met naam en adres naar stadpersbureau@hoofdstadlandvancuijk.nl

Eigen monumentale woning in de App

30 mei 2022

Het is vanaf heden ook mogelijk om jouw eigen historische en of monumentale woning een plaatsje te geven in de app. Daarbij is het ook mogelijk om alle historische informatie te vermelden over het pand, de locatie en de families die er in gewoond hebben. het pand wordt dan nauwkeurig nagetekend en is dan ook in de App aanklikbaar.

Informeer bij Stichting Vestingstad Grave naar de mogelijkheden, door een mailtje te sturen naar secretaris@hoofdstadlandvancuijk.nl

© STICHTING vestingstad grave

Delen